OIC Penta promou el manteniment del mobiliari urbà a Barcelona

OIC Penta promou el manteniment del mobiliari urbà a Barcelona

En total, l’Ajuntament de Barcelona xifra en 703.540 els elements urbans a la ciutat i registra en més de 11.000 els desperfectes al llarg de l’any, segon es detalla en la guia La U urbana. El libro blanco de las calles de Barcelona. Precisament, una de les missions de OIC Penta és contribuir en les tasques de manteniment del mobiliari urbà, minimitzar el seu deteriorament, restablir el seu aspecte original i garantir la seva permanència dins d’aquest extens mapa.

Com a part d’aquestes actuacions puntuals, OIC Penta intervé en peces amb un destacat interès patrimonial a Barcelona, tant per la notorietat dels arquitectes que van idear aquest mobiliari, com per l’ús que se’ls dóna en l’actualitat.

D’aquesta manera, OIC Penta ha treballat per al Departament d’Arquitectura i Patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona en les tasques de manteniment de la font de Canaletes i dels fanals de la Plaça Reial, dues icones del disseny utilitari a la ciutat.

El primer encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona a l’Antoni Gaudí

Els dos fanals de l’Antoni Gaudí, situats als costats de la font de la plaça Reial de Barcelona, són recognoscibles perquè just en la seva base pot llegir-se el seu nom tallat en pedra. Sense aquesta referència, els braços de ferro com branques d’arbres, les fulles d’heura, les serps enroscades dirigint-se cap al casc alat de Mercuri i els fanals que semblen portar corones punxants també donen indicacions que és obra del geni del modernisme català.

En concret, aquest projecte va ser un dels primers encàrrecs oficials de l’Ajuntament de Barcelona a l’Antoni Gaudí, qui pocs anys més tard es convertiria en una personalitat imprescindible per entendre l’arquitectura i el disseny del conjunt de la ciutat.

Els fanals, en funcionament des de fa 139 anys, perden progressivament la seva tonalitat vermella, blava i daurada sobre el ferro forjat i la transparència dels vidres dels fanals. Amb el objectiu de tornar-los el seu aspecte original, OIC Penta va realitzar tasques de neteja i manteniment de aquests dos fanals; grisos, opacs i uniformes en el moment de la seva intervenció.

Els treballs de neteja i pintura els van tornar els seus característics colors vius i els van permetre brillar amb una nova llum que, ara, fan visibles tots els detalls: L’ornamentació floral i animal, el medalló o l’escut de la ciutat de Barcelona.

La font fanal, un model per a una nova ciutat

La font de Canaletes és un punt de trobada i un espai de celebració i de descans a l’inici de la Rambla. Aquest model de font de ferro colat és recognoscible perquè integra un monumental fanal de quatre braços, quatre dispensadors d’aigua i el mateix nombre d’escuts de Barcelona.  El disseny va ser realitzat per el Pere Falqués l’any 1889 i fa visible la llibertat, la creativitat i l’originalitat amb què es van idear els primers elements urbans del segle XIX. Aquest model de font va ser replicat en parcs, carrers i jardins de 8 districtes de Barcelona i, en total, poden trobar-se 16 fonts similars a la de Canaletes. En concret, OIC Penta va intervenir en la font del carrer del Paral·lel per a fer-hi tasques de neteja, reforçar el seu sanejament i integrar una nova reixa de ferro a la base i sota els sortidors.  

En l’actualitat, el disseny del mobiliari urbà de l’Ajuntament de Barcelona es regeix per un criteri unificador, que afavoreix la sostenibilitat i el manteniment. Precisament, la missió d’OIC Penta és contribuir a protegir tant les peces històriques com les més recents perquè, a més de prestar un servei al ciutadà, també defineixen la imatge de ciutat amb una marcada essència pròpia.

 

 

Write a Reply or Comment