Reformes i construccions a Barcelona: el projecte de l’Escola Francesc Macià

Reformas y construcciones en Barcelona

Reformes i construccions a Barcelona: el projecte de l’Escola Francesc Macià

Setembre ha estat el mes d’inici de l’etapa escolar de nens i nenes. Per aquest motiu, a OIC Penta hem treballat intensament i durant setmanes en reformes i construccions d’escoles a Barcelona. Us expliquem el projecte de la transformació de l’Escola Francesc Macià, un cas d’èxit ecològic que s’engloba en un programa municipal anomenat “Transformem els patis”. L’equip d’OIC Penta que ha dut a terme aquest projecte ha estat format pel Fran Romero i l’Alba Espina, en col·laboració amb Juli Cortés I Associats.

El pati de l’Escola Francesc Macià era com molts altres patis de Barcelona: espais oberts, sí, però grisos, durs, amb molt formigó, poca ombra i escassa varietat per divertir-se. El nostre objectiu ha consistit en convertir aquest adust espai en un entorn més natural i versàtil per oferia als nens tota mena de desafiaments per fomentar la seva imaginació i el seu desenvolupament social. D’aquesta manera, l’obra ha inclòs una nova pista d’esport, zones de sorra, estructures de fusta, fonts i altres elements que configuren un pati més natural i saludable.

L’emergència climàtica arriba a les escoles de Barcelona

 

OIC Penta defensa l’esperit crític pel que fa a el respecte per l’entorn paisatgístic, urbà i arquitectònic i reconeix la importància de l’arquitectura per a la millora de les condicions de vida de les persones i el planeta. Els nostres projectes segueixen aquesta coherència, i per això hem estat partícips d’una transformació tan necessària a les escoles. Perquè per afrontar l’emergència climàtica dels espais educatius han de canviar de perspectiva.

Una escola no és únicament una classe, un docent, taules i cadires. En l’actualitat, l’educació és molt més. El medi ambient s’ha convertit en prioritat i els patis guanyen protagonisme, ja que esdevenen en un mitjà per a l’ensenyament i l’aprenentatge. A OIC Penta apliquem les següents claus per a la millora dels espais escolars:

  • Convivència. Creiem en espais que corresponsabilitzin als alumnes del manteniment i permetin un desenvolupament lliure de rols de gènere.
  • Diversitat d’ambients. Apostem per materials estimulants per al joc autònom i per tot tipus d’elements naturals: aigua, terra, plantes, arbres i superfícies toves.
  • Comoditat. Afavorim espais amb ombra per a l’estiu i sol a l’hivern, així com bancs de fusta i fonts. Tot això amb un fàcil accés des de les aules.
  • Usos comunitaris. Busquem la versatilitat dels espais. Per això incloem pistes d’esport, però també altres racons per propiciar tota mena d’activitats a l’aire lliure.

Els refugis climàtics: una xarxa de reformes i construccions a Barcelona que cobra cada vegada més força

 

En qüestió de dies, hem convertit un pati gris i homogeni en un refugi climàtic. L’obra realitzada a l’Escola Francesc Macià s’inclou en el programa municipal “Transformem els patis”, que pretén convertir els recintes oberts de les escoles en llocs més naturals, fent créixer l’anomenada xarxa de refugis climàtics.

Dels 12 projectes duts a terme aquest estiu, 9 passen a formar part de la xarxa de refugis climàtics de Barcelona en 2022. Entre ells es troba l’Escola Francesc Macià gràcies a la reforma realitzada per OIC Penta. Aquestes 9 escoles se sumen als 12 refugis ja existents, de manera que ara mateix hi ha un total de 20 refugis climàtics a la ciutat.