El final de la Casa Oller: la rehabilitació d’edificis amb estil modernista

El final de la Casa Oller: la rehabilitació d’edificis amb estil modernista

El projecte de la Casa Oller ha finalitzat. Després de mesos d’intensa feina per part de tot l’equip, la joia modernista construïda l’any 1871 per Eduard Fontseré ha estat rehabilitada per convertir-se en onze habitatges impregnats de patrimoni arquitectònic. A OIC Penta volem mostrar-vos la nostra tasca de rehabilitació d’edificis viatjant per l’icònic immoble i coneixent les seves característiques.

 

Un repàs de la història de l’edifici

La Casa Oller es va inspirar en l’art del modernisme català, amb un disseny i decoració d’estil orgànic i natural. Reformada en 1900 per Pau Salvat i Espasa, admirador de Puig i Cadafalchs, l’edificació va conservar la seva essència i va mantenir el seu estatus d’icona modernista a la vibrant Barcelona. L’objectiu del nostre treball ha estat la rehabilitació integral de l’edifici, barrejant la comoditat i el luxe amb l’elegància característica d’una obra mestra.

L’obra modernista destaca per la seva decoració de gran riquesa. El seu art està format per esplèndides vidrieres de colors, motius vegetals de ferro forjat, esgrafiats, fusta tallada i ceràmica decorada. A això se suma el valor afegit de les tècniques d’impressió i serigrafia que es van aplicar en el context de la revolució industrial, les quals van aportar el replicat de l’art a gran escala per a reproduir els detalls que caracteritzen el modernisme.

El projecte ha estat possible gràcies al treball de tots els professionals que han format part de l’equip, començant per Octavio Mestre Arquitectos i l’arquitecte i dissenyador d’interiors Carlos Maurette. El nostre equip d’OIC Penta l’han compost la tècnica Fabiana Bianchini; l’enginyer d’instal·lacions David Castro i David Díez com a director tècnic.

 

La rehabilitació de l’edifici: la façana, el pati, el paviment i les vidrieres

La remodelació de la Casa Oller comença per recuperar el seu exterior: la façana. Una part crucial del projecte va consistir a restaurar la fusteria exterior, de manera que l’empresa Fusta Delgado es va encarregar d’això reparant els elements de fusta tallada del front per a conservar els seus trets modernistes.

L’esgrafiat del pati principal ha estat un altre dels factors clau de la restauració. Aquesta tècnica ornamental arquitectònica s’utilitzava per a la decoració en l’arrebossat i el revestiment dels murs i es caracteritzava per utilitzar plantilles amb motius geomètrics en els seus interiors. Recuperar les figures i les formes del pati interior de l’edifici va ser una de les tasques més gratificants per a l’equip.

Dins de les seves parets, la Casa Oller també gaudeix d’emblemes modernistes: el seu paviment de Nolla és un símbol d’identitat magnífic que va tenir els seus orígens a l’Anglaterra de l’any 1850. Aquest element està format a partir de petites tessel·les geomètriques de gres ceràmic (generalment de 5x5cm o de 10x10cm) que creguin composicions en forma de mosaic. L’equip va haver de fer un treball minuciós per a restaurar el paviment, ja que es va haver d’estudiar la superfície i determinar quines peces que conformaven el mosaic eren recuperables i quins no, tractant de conservar al màxim el material original.

De la mateixa manera, les vidrieres de l’edifici destaquen per la seva majestuositat. L’empresa Metaphora Vitralls es va encarregar de la seva recuperació gràcies a un estudi previ que comparteix un plantejament comú en aquesta mena d’intervencions: en operar en un vitrall, sigui històric, d’època o de nova elaboració, els criteris de restauració exigits estan regits pels mateixos principis de restauració aplicats en altres camps i oficis artístics. Es van tenir en compte aspectes com la deformació de la vidriera, vidres partits o absents, deterioració en les nervadures de plom, absència de massilla, trencament de soldadures o trencament per impacte en el vitrall, entre altres.

El final d’un projecte: viure còmodament dins del patrimoni arquitectònic modernista

 

Des d’OIC Penta hem treballat ambiciosament perquè la Casa Oller conservi totes les característiques modernistes que la fan única. No sols això, hem volgut combinar patrimoni arquitectònic i modernitat actual. El resultat: deu habitatges i un espectacular àtic que compten amb piscines cobertes i a l’aire lliure, un gimnàs, una sauna i un SPA.

Ens acomiadem amb satisfacció d’un projecte que ens ha portat molts mesos de treball. La Casa Oller és un motiu d’orgull que brilla tant pel seu art propi com per la seva rabiosa actualitat: dos modernismes fusionats en un de sol.