La màgia de les vidrieres de la Casa Oller

La màgia de les vidrieres de la Casa Oller

Les vidrieres han estat unides a l’arquitectura des de la construcció de les esglésies romàniques i han evolucionat fins a convertir els murs dels edificis en una suggeridora fusió entre interior i naturalesa. Nascudes de la creativitat d’artistes de tots els temps, posen el focus en el sol com el millor dels aliats.

Durant la rehabilitació de la Casa Oller hem realitzat diferents actuacions amb la finalitat de conservar l’essència modernista de l’edifici. A l’evolució de la reforma, hem explicat algunes de les intervencions més importants i avui dediquem aquest article a la restauració de les vidrieres modernistes de la Casa Oller. La recuperació d’aquestes joies s’ha elaborat al costat de l’empresa Metaphora Vitralls.

 

La història de les vidrieres

Explica la llegenda que el descobriment del vidre va ser una troballa casual. Uns mercaders egipcis estaven a prop de Fenícia i es van quedar a dormir a la intempèrie. Per a fer fur i escalfar-se, van utilitzar pedres de natró. El natró és una espècie de sal, coneguda a Egipte com la “sal divina”, que s’utilitzava entre d’altres coses per a embalsamar. L’endemà van descobrir que les pedres en refredar-se s’havien fos amb la sorra i s’havien format unes peces transparents i dures, que van resultar ser el vidre.

Durant el transcurs de la història, hem vist com el vidre s’ha utilitzat en multitud de formes i amb finalitats diferents. En aquest cronograma històric sobre les vidrieres, ens centrarem en l’època en la qual es va construir la Casa Oller, el Modernisme.

El moviment Arts & Crafts va inspirar a mitjans del segle XIX una mirada a la naturalesa i a l’artesania, com a rebel·lia davant les manufactures industrials i van recuperar l’ofici del vitrall, silenciat durant segles, per a introduir-lo en la vida quotidiana en tota mena d’edificis. Tenim quantitat d’exemples com: l’església de la Trinitat de Boston, que és treball conjunt de Burne-Jons i Morris, dos noms clau del moviment.

Amb el canvi de segle, les influències de Arts & Crafts van lligar de manera directa amb el Modernisme. Va ser en aquest moviment artístic quan la vidriera va deixar de ser principalment un missatger religiós per a fondre’s en l’àmbit civil. Noms com el nord-americà Louis Comfort Tiffanyo el francès Henri Tolouse-Lautrec, van omplir de creativitat i sensibilitat el món de la vidriera.

A Barcelona destaquen vidrieres tan espectaculars com la finestra de la Casa Lleó Morera o l’imponent Palau de la Música.

La restauració de les vidrieres al costat de Metaphora Vitralls

Una de les especialitats de l’empresa MetaphoraVitralls és la restauració de vitralls. Tal com expliquen a la seva pàgina web, la intervenció en un vitrall, sigui històric, d’època o de nova elaboració, els criteris de restauració exigits estan regits pels mateixos principis de restauració aplicats en altres camps i oficis artístics, la qual cosa defineix a la restauració com un procés complex que ha d’estar subjecte a un rigorós anàlisi dirigit per un equip qualificat dins de l’ofici del vitrall.

Tal com detallen els i les professionals, abans de dur a terme la restauració de la peça es realitza un estudi previ i es tenen en compte alguns dels següents factors: deformació de la vidriera, vidres partits o absents, deterioració en les nervadures de plom, absència de massilla, trencament de soldadures o trencament per impacte en el vitrall, entre altres.

 

Després de l’avaluació, els tècnics i tècniques especialistes en la restauració de les vidrieres han aplicat la metodologia necessària per a aconseguir la completa recuperació de les vidrieres de la Casa Oller.

A més de comptar amb Metaphora Vitralls per a la restauració de les vidrieres, l’equip que fa possible aquest projecte està format perOctavio Mestre Arquitectes, l’arquitecte i dissenyador d’interiors Carlos Maurette i l’empresa COPIBA experts en color. El nostre equip OIC Penta el componen la cap d’obra, Nuria de Mesas; la tècnica Fabiana Bianchini; l’enginyer d’instal·lacions David Castro i David Díez com a director tècnic.

Vols conèixer més restauracions elaborades per l’equip OIC Penta?