El pati principal de la Casa Oller recupera el seu esgrafiat modernista

El pati principal de la Casa Oller recupera el seu esgrafiat modernista

La rehabilitació integral de l’icònic edifici Casa Oller, dirigida per Colliers International, continua avançant i queda poc per veure el resultat final. Avui us portem alguns avançaments i posem el focus en la restauració de l’esgrafiat del pati principal.

La Casa Oller destaca per la seva decoració de gran riquesa. Majestuosos motius vegetals de ferro forjat, vidrieres de colors, fusta tallada, esgrafiats i una gran quantitat de ceràmiques decorades la fan mereixedora de protecció com a patrimoni cultural.

Les arts plàstiques, l’arquitectura i la literatura són les disciplines on el Modernisme va influir de manera determinant. En la pintura, l’essència de l’estil va significar una ruptura notòria amb qualsevol cànon artístic existent fins al moment.

Es van aprofitar les noves tècniques que portava la revolució industrial, les quals permetien, per primera vegada, el replicat de l’art a gran escala: tècniques d’impressió i serigrafia. Aquestes tecnologies, en si mateixes, van configurar el tipus de figures, colors, il·lustracions i mescles que caracteritzen l’estil.

A la Casa Oller, treballem perquè l’edifici conservi totes les característiques modernistes que el fan únic.

 

La història de l’esgrafiat

L’esgrafiat és una tècnica ornamental arquitectònica utilitzada per a la decoració en l’arrebossat i revestiment de murs, tant en l’exterior com a l’interior d’edificis. En els revestiments de façanes i decoració d’alguns interiors freqüentment s’utilitzen plantilles amb motius geomètrics seriats.

Aquest ofici, d’alguna manera heretat de l’art decoratiu parietal, va tenir el seu origen en el treball artesà dels alarifes mudèjars, que van deixar diferents exemples a Andalusia, Aragó, Castella, Catalunya, Llevant i Portugal.

A Catalunya, l’esgrafiat queda associat a l’esplendor de la burgesia catalana, com un recurs més per a decorar i dignificar els habitatges. Entre els més personals esgrafiats, molts d’ells associats ja al fenomen del Modernisme català (i dins del “moviment novecentista” general) i, en concret, a mestres com Jeroni Granell i Mundet o Josep Maria Jujol, poden citar-se els variats motius que adornen edificis com:

  • Casa Llopis Bofill
  • Casa Gallissa
  • Casa Magí Llobet Sala
  • Casa Sansalvador
  • Casa Bruguera
  • Casa Amatller
  • La seu del Gremi de Teixidors de Velers
  • El Col·legi de l’Art Major de la Seda, en els esgrafiats de la qual apareixen atlantes, cariàtides i la patrona dels velers.

 

Patrimoni arquitectònic i comoditats

Al mateix temps que realitzem la restauració de l’esgrafiat del pati principal, l’obra continua avançant amb la incorporació d’elements que la fan única com, per exemple, la piscina de la coberta.

La Casa Oller està pensada i dissenyada per a viure en una obra mestra. A més de tots els detalls creats per artesans, artesanes i artistes, les comoditats de l’edifici són un punt a destacar. La combinació de patrimoni arquitectònic i modernitat és una altra característica única de la Casa Oller. Piscines cobertes i a l’aire lliure, gimnàs, sauna i la seva entrada espectacular donaran vida a una comunitat ideal.

L’equip que fa possible aquest projecte està format per: Octavio Mestre Arquitectes, l’arquitecte i dissenyador d’interiors Carlos Maurette i l’empresa COPIBA experts en color. El nostre equip OIC Penta el componen la cap d’obra, Nuria de Mesas; la tècnica Fabiana Bianchini; l’enginyer d’instal·lacions David Castro i David Díez com a director tècnic.

Vols conèixer més restauracions elaborades per l’equip OIC Penta?