Arquitectura en fusta: construcció, disseny i sostenibilitat

Arquitectura en fusta: construcció, disseny i sostenibilitat

Actualment, el sector de l’arquitectura i la construcció es troba davant una necessitat imperant: avançar cap a un model constructiu basat en materials renovables que es puguin extreure de la natura causant un menor impacte en el medi ambient. Aquest objectiu suposa al seu torn el compromís d’una explotació i consum responsable per a no tornar a incidir en els mateixos errors del passat. La fusta dóna resposta a aquestes necessitats i s’ha convertit en un element fonamental per a desenvolupar una arquitectura i construcció sostenibles.

Els projectes de construcció en fusta es caracteritzen per quantiosos i destacats beneficis. En aquest article, ens centrarem en per què aquest material afavoreix el desenvolupament sostenible en les construccions i les rehabilitacions.

Els professionals involucrats en projectes d’arquitectura en fusta defensen aferrissadament els beneficis d’aquest noble material. La fusta és un instrumental natural que, igual que altres matèries primeres provinents del bosc, com per exemple el suro, es caracteritzen per ser renovables i sostenibles, per la qual cosa el seu impacte en el medi ambient és molt menor que el d’altres components.

Un aspecte que es destaca en comparació amb d’altres materials de la construcció és que el sector de la fusta es fonamenta en petites i mitjanes empreses i en emprenedors individuals. Això implica que posant en marxa projectes de construcció en fusta es promociona, al mateix temps, una economia i un desenvolupament sostenible i just.

D’altra banda, gràcies a la seva estètica, la fusta és capaç de convertir entorns freds en llocs càlids, dotant-los d’una atmosfera acollidora i pròxima sense perdre gens de modernitat. No sols a través d’elements estètics o decoratius, sinó també en ser utilitzada com a element principal d’una estada, fins i tot de la seva estructura.

A continuació, us mostrem el resultat de la fusta com a element protagonista en alguns projectes OIC Penta:

Les propietats de la fusta

Com ja hem comentat, la fusta posseeix característiques que la converteixen en un element singular. Entre els seus avantatges, podem destacar:

  • Propietats físiques: la seva resistència mecànica, per l’estructura direccional de les seves fibres, la seva gran flexibilitat, que permet que pugui ser corbada o doblegada mitjançant la calor, la humitat o la pressió. També destaca la seva duresa i la seva capacitat com a aïllador tèrmic i acústic.
  • Propietats mediambientals: és un material molt ecològic, ja que procedeix de la naturalesa i, generalment, no requereix d’un tractament químic excessiu. D’aquesta manera, s’integra en el mitjà no sols des del punt de vista del seu aspecte, sinó també en el sentit que genera un impacte mínim en el medi ambient.
  • Propietats estètiques: aquest material és de gran bellesa i valor estètic i, si es cuida correctament, resulta a més resistent i durador. Així mateix, presenta la possibilitat de poder tallar-se amb facilitat, per la qual cosa les estructures i els mobles de fusta poden mostrar dissenys molt variats i personalitzats. A més, el fet que aquest material es trobi en la nostra llar, en la nostra oficina o en qualsevol espai que freqüentem, ens connecta amb la naturalesa i ens aporta tots els seus beneficis.

 

La fusta com a sinònim d’estil

L’arquitectura en fusta ens ofereix un ampli ventall de possibilitats:

  • Estil nòrdic: la funcionalitat dels seus dissenys aposta per una combinació de minimalisme estètic basada en línies sòbries, lacatges en colors neutres com el blanc, el gris o el beix. S’utilitzen sòls de fusta en colors clars com ara el pi, el roure o l’auró. Tot això complementat amb tèxtils de teixits naturals, com la llana o el lli, que aporten les textures càlides necessàries per a crear espais amb personalitat.
  • Estil ètnic: aquest estil tracta de transportar-nos a llocs exòtics on la naturalesa és la protagonista. Una mescla de materials naturals com rattán o vímet i els ressons ètnics de les fustes nobles envellides com la teka, el banús o el roure, combinades amb elements vintage com mobles antics restaurats, amb parets de pedra o colors terra i ocre.
  • Estil clàssic: certament, el clàssic mai mor i menys encara quan parlem d’interiorisme. Mobles amb formes arrodonides i sinuoses i els contrastos cromàtics combinen amb les mescles de textures i teixits: sofà chéster, mobles en fusta fosca, butaques de pell, etc.

 

Vols conèixer més dissenys i tendències als nostres projectes OIC Penta?