Restauració del paviment de Nolla a la Casa Oller

Restauració del paviment de Nolla a la Casa Oller

La rehabilitació de la Casa Oller avança ràpidament mostrant-nos ja alguns trets del resultat final després de diversos mesos d’obres a la joia modernista. Actualment, s’està realitzant la restauració del paviment de Nolla. En aquest post, us explicarem en què consisteix aquest procediment i us parlarem sobre aquest tipus de mosaic.

El paviment de Nolla és un símbol d’identitat en una finca modernista. Té el seu origen a l’Anglaterra de l’any 1850, encara que a Espanya va ser Miguel Nolla qui el va popularitzar deu anys més tard a Meliana (València). Es tracta de la primera ceràmica d’altes prestacions produïda al país. A partir de petites tessel·les geomètriques de gres ceràmic (generalment de 5x5cm o de 10x10cm) es formaven complexes composicions en forma de mosaic.

La restauració del paviment de Nolla és un procés laboriós i meticulós que comença amb l’estudi dels problemes que té la superfície. Una vegada s’han detectat tots els detalls i defectes que té, l’equip es posa en marxa per a extreure una a una les peces que conformen el mosaic i guardar-les classificades per colors.

Seguidament, s’analitzen per a detectar quins són recuperables i quins no ho són. Les peces que estan trencades o en molt mal estat i que no es poden reconstruir se substitueixen per altres peces de paviment Nolla. Aquest procés té com a objectiu recuperar al màxim les característiques i el disseny del mosaic original.

A aquest projecte, treballem juntament amb Octavio Mestre Arquitectes i l’arquitecte i dissenyador d’interiors Carlos Maurette. El nostre equip OIC Penta el componen la nostra cap d’obra, Nuria de Mesas; la tècnica Fabiana Bianchini; l’enginyer d’instal·lacions David Castro i David Díez com a director tècnic.

La història del paviment de Nolla

El mosaic Nolla, produït a València entre 1860 i 1920, és un paviment decoratiu tan singular com icònic. Va ser oblidat durant dècades, però dissenyadors i arquitectes tracten ara de recuperar-ho i reivindicar el seu valor artístic. Els professionals del sector argumenten que es tracta d’una expressió artística de gran valor que ha de cuidar-se i conservar-se.

El mosaic Nolla és un paviment decoratiu tan preuat com poc conegut i en molts casos es confon amb les rajoles hidràuliques. La fàbrica de Miguel Nolla a Meliana (València) ho va desenvolupar des de 1860 fins a 1920. I es va continuar comercialitzant a tot el món fins als anys seixanta del segle passat. Ara, arquitectes i interioristes tracten de recuperar i reivindicar el valor d’aquestes belles peces.

El paviment de Nolla es tracta d’un producte summament original i molt modern, amb uns cavats de color i un envelliment meravellós, fins i tot després del pas del temps.

 

Encara que solen confondre’s amb les rajoles hidràuliques, les diferències són notables. Aquestes últimes són més grans (habitualment tenen una grandària de 20×20 cm); poden ser d’un sol color, però també incloure un dibuix, i estan elaborades a partir d’una base de ciment.

Una de les particularitats de la ceràmica Nolla és que el sistema de producció fa que la seva superfície sigui mat, la qual cosa permet que no reflecteixi i que el dibuix del mosaic, fins i tot en una habitació amb gran quantitat de llum, sempre es percebi perfectament.

Molts altres mosaics Nolla perviuen encara en cases del Llevant. A vegades, amagats sota paviments més recents i altres, espellofaments i oblidats, a l’espera d’una restauració que els retorni l’esplendor que els correspon.

Vols conèixer més restauracions elaborades per l’equip OIC Penta?