Rajoles hidràuliques, la inspiració del Modernisme

Rajoles hidràuliques, la inspiració del Modernisme

Avui parlem sobre la rehabilitació d’un majestuós edifici modernista, ubicat a Barcelona, que data de principis del segle XX.

En primer lloc, cal destacar que, per les seves característiques arquitectòniques i tota la història que alberguen les seves parets, la Comissió per a la Protecció del Patrimoni Històric, Artístic i Natural va determinar que la seva façana és un element catalogat. Això vol dir que aquest element ha de conservar les seves característiques originals.

L’equip d’OIC Penta, dirigit per la cap d’obra Nuria De Mesas, ha treballat en la rehabilitació d’aquesta joia modernista. L’edifici té un total de cinc plantes, però s’ha treballat estrictament al pis 2 i al 3. L’obra ha tingut com objectiu dividir les plantes per tal de passar d’un a dos habitatges per pis.

 

 

La història de les rajoles hidràuliques

Un dels motius decoratius més interessants de l’edifici són les rajoles hidràuliques utilitzades per pavimentar els pisos. Ens endinsarem en aquesta tècnica que va inspirar especialment als dissenyadors, arquitectes i artistes durant el Modernisme.

Els paviments de rajoles hidràuliques van tenir el seu moment de major esplendor a finals del segle XIX i principis del XX. En els inicis del seu ús van aparèixer amb models de disseny clàssics, inspirats en motius historicistes, però després, amb l’arribada del Modernisme, es van utilitzar per crear models d’un gran desenvolupament artístic.

A tot el país, es va estendre l’ús de rajoles hidràuliques, però també la seva fabricació, per aquesta raó, es van obrir moltes fàbriques. Les peces eren relativament senzilles de fabricar i no necessitaven cap tecnologia en especial.

El més atractiu d’aquests paviments era que, amb un material econòmic com era el ciment, es podia realitzar qualsevol disseny imaginable. Per aquesta raó, el paper dels autors i les autores era determinant, ja que podien demostrar el seu talent, deixant volar la seva imaginació i creativitat.

Generalment, les rajoles hidràuliques partien d’un disseny bàsic, però, al col·locar diverses peces unides, l’efecte visual no es pot definir com a “bàsic”. Es creen mosaics o, en dissenys una mica més avançats, dibuixos que s’escampen i evolucionen per les habitacions.

 

 

 

La rajola hidràulica torna a inspirar

 

Tal com podem observar al pis rehabilitat, la rajola hidràulica, que tantes cases catalanes va pavimentar durant el Modernisme, torna a ser tendència. Tant és així que han sorgit iniciatives que imiten el disseny per crear estovalles, estalvis o, fins i tot, taules, entre d’altres objectes. Alhora, també hi ha empreses que es dediquen a restaurar les rajoles autèntiques o a crear-ne de noves.

Les rajoles hidràuliques formen part de la història artística de Barcelona i, per aquesta raó, molts professionals del sector han decidit estudiar aquests elements en profunditat. Aquest és el cas del delineant Jordi Griset Moro, qui va quedar captivat per l’art mosaic hidràulic i va decidir recollir tota la seva essència al llibre “L’art del mosaic hidràulic a Catalunya” (Viena Edicions, 2015).

Griset rememora els inicis de les rajoles hidràuliques i ens porta a la Itàlia de finals del segle XIX, segueix per França i a principis del segle XX arriba a Catalunya: “L’any 1900, amb el Modernisme, els dissenyadors i arquitectes s’hi van abocar de ple perquè era un material econòmic i alhora permetia fer-hi dissenys creatius”, explica l’autor de la investigació.

El disseny que va impulsar el Modernisme català és present a edificis tan rellevants com el Parc Güell, el Palau de la Música Catalana o la Pedrera. Jordi Griset treballa per donar visibilitat a aquest tipus de paviment amb iniciatives tan interessants com l’exposició itinerant “Catifes de ciment. El món de la rajola hidràulica” i el projecte participatiu “El Mosaic del Meu Barri”, que anima a la població a fer fotografies de les rajoles hidràuliques que tinguin a casa amb l’objectiu de fer-ne un inventari i preservar aquest patrimoni històric.

 

 

T’interessaria realitzar la rehabilitació d’un edifici? A OIC Penta som experts en millorar els inmobles, fent-los més acollidors. No dubtis en contactar amb nosotres!

Imatges: Kris Moya Studio

Write a Reply or Comment